Optimera Akustiken i Öppna Planlösningar

De Tre Effektivaste Akustikåtgärderna

Den främsta störningen i kontor med öppna planlösningar är kollegors prat och samtal i bakgrunden. För att minska denna störning på det mest effektiva sättet ska du kombinera tre akustikåtgärder i rätt ordning. Följer du vår guide nedan får du en påtagligt lugnare och mer produktiv arbetsplats.

R

1. Akustiktak
Akustiktak i hela takets yta och i minst 40 mm tjocklek.

R

2. Ljudabsorbenter
Ljudabsorbenter på väggar, i rätt mängd och placering.

R

3. Kontorsskärmar
Skrivbords- och golvskärmar i rätt kvalitet och konfiguration.

1. Rätt Kvalitet på Akustiktaket

Vill du få mest för dina pengar ska du alltid börja med att installera ett akustiktak i rätt tjocklek. Akustiktak har nämligen förmågan att sänka både ljudnivåer och reducera hur långt samtalsljud hörs i din lokal. Och ju tjockare de är – desto bättre blir dessa effekter. Akustiktak gör också att effekten av väggabsorbenter och skärmlösningar fungerar bättre. Exempelvis funkar olika konfigurationer av kontorsskärmar dåligt om det inte finns ett bra akustiktak i lokalen.

Hur tjockt behöver akustiktaket vara?

För att få rätt typ av ljudreduktion i en öppen planlösning ska ditt akustiktak vara minst 40 mm tjockt. Annars blir det helt enkelt inte bra. Väljer du att göra det ännu tjockare (70-100 mm) kommer du få ännu större sänkning av ljudnivå och hur långt samtalsljud hörs i kontoret och ljudnivå.

Men vi har redan ett akustiktak?

Vad bra. Kontrollera dock  hur tjockt det är. Lyft på en skiva och mät den. Är den bara 15-20 mm tjock är det ofta en enkel match att komplettera med ytterligare en 50 mm akustikplatta till ovanpå. Och du – tro oss –  du kommer bli förbluffad över hur effektiv denna enkla åtgärd kan vara!

Men vi har en massa installationer i vårt tak? - Hur gör vi då?

Det är ingen fara. Du kan montera fristående takabsorbenter istället. Då är det lätt att anpassa för hur det ser ut i taket. Så länge takabsorbenterna du använder är av rätt konstruktion (minst 50 mm tjocklek i detta fall) och du täcker tillräcklig yta så blir det en stor förbättring efteråt.

2. Ta Bort Onödig Ljudreflektion Från Väggytor

Plana väggytor är stora ljudbovar i kontor. De förstärker och sprider alla ljud långt i dina lokaler. Försök därför täcka minst 25-40% av dessa med ljudabsorbent. Då gör du väggarna till effektiva ljudslukare istället för ljudförstärkare.

Hur vet jag att en ljudabsorbent är bra?

Förenklat kan du bedöma en ljudabsorbent efter tjockleken. Minst 40 mm ska den vara av solitt ljudabsorberande material (glasull, stenull, polyester eller exempelvis återvunna textilfiber). Du kan också sätta örat intill – blir det som en lockkänsla är det ett tecken på att den har god verkan. Märker du ingen större skillnad – välj då en annan ljudabsorbent. Och tveka inte fråga oss om du är osäker vid ditt val.

Är öppna bokhyllor och förvaringsskåp bra som ljudabsorbenter?

Ja det stämmer! Så länge de är öppna – för då funkar innehållet ( papper, pärmar och böcker etc)  utmärkt som ljudabsorbenter. Men tänk på att så länge förvaringsskåp har en hård lucka framför är de raka motsatsen – riktiga ljudbovar som förstärker alla ljud.

Vi har stora glaspartier i vårt kontor – Vad kan vi göra med dom?

Just det, i vissa kontor finns stora glaspartier. Framför dessa kan du montera ljudabsorberande lamellgardiner. Då får du både ljusinsläpp och god ljudabsorption på samma gång.

3. Ljudabsorberande Skärmar Nära Medarbetare

Nu i det tredje steget är det läge att fundera över olika konfigurationer av kontorsskärmar. I rätt konfiguration är dessa bra på att reducera lång ljudspridning i en lokal. Fast bara om du har åtgärdat tak- och väggytor först. Annars studsar ljudet ändå bara runt på sidorna om en skärm.

Hur vet jag om en skärm är effektiv och bra?

När du ska välja kontorsskärmar ska de alltid vara ljudabsorberande. Och då med tillräcklig tjocklek på det ljudabsorberande materialet. Annars blir det helt enkelt inte bra. En hård skärm med lite tyg utanpå kommer inte göra jobbet. Risken är snarare att den förvärrar situationen.

  • Skrivbordsskärmar ska ha minst 40 mm ljudabsorberande material.
  • Golvskärmar bör ha minst 50 mm sammanhängande ljudabsorberande material. Eller tjock ljudabsorbent på vardera sida om en hård kärna.
Ta till i höjd och bredd!

Ju högre och bredare en skärm är, desto bättre kommer dess effekt att vara. Så din utmaning blir att göra avvägningen mellan hur mycket översikt och öppenhet du vill ha i ditt kontor, i relation till hur viktigt det är att få lugn och ro på jobbet. Vanliga effektiva höjder för skrivbordsskärmar är 46-60 cm ovan skrivbordskant. Lägre än så bör du inte välja. Om du vill begränsa ljudutbredning ännu mer kan du också montera sidoskärmar på skrivborden. För golvskärmar är 150 cm höjd en lagom avvägning. Då kan medarbetare fortfarande se ut över kontoret när de står upp och du får hyfsat god ljudreduktion av skärmens höjd ändå.

Minskar distraktionsradien – det blir inte tyst

Med rätt konfiguration av kontorsskärmar kommer du reducera distraktionsradien, dvs hur långt du hör i kontoret. Det viktiga att tänka på är att det är skärm-på-skärm som ger resultat. För det kommer inte bli helt tyst bakom en skärm. Du kommer fortfarande höra närmsta kollegorna.

Och Här Ytterligare Sju Smarta Akustiktips

R

Mattor i gångstråk

Stegljud från klapprande skor är en påträngande störning. Rulla ut mattor i gångstråk så eliminerar du denna störning. Mattor är annars inte särskilt goda ljudabsorbenter – dom är för tunna för det – men för stegljud är dom toppen!

R

Ljudabsorberande skåp och förvaring

När du köper nya förvaringslösningar  ska du alltid välja  perforerade luck- och skåpfronter. Då blir dessa effektiva ljudabsorbenter. Undvik alltid helt plana hårda ytor! I synnerhet i direkt närhet till medarbetare.

R

Ljudpolicies

Utöver optimalt genomförda akustikåtgärder i dina lokaler är det viktigt att sätta upp tydliga regler. Tänk på att du faktiskt kan vara lite innovativ här – olika ytor och lokaler kanske ska ha olika ljudpolicies? Anpassade för just dina verksamheter.

Hursomhelst – En absolut grundläggande policy vi alltid rekommenderar för alla kontor består av två enkla punkter:

Mobiltelefoner ska vara på vibrationssignal, både för samtal och meddelanden.

Datorers system- och notifieringsljud ska vara avstängda.

R

Alla åt samma håll

Om du kan – möblera så att alla  medarbetare sitter åt samma håll. Då talar ingen den andre rakt i ansiktet och samtalsljud faller in bakifrån – vilket är lugnare än ljud som faller in rakt framifrån. Med den här inredningslösningen kan du också konfigurera skrivbords- och golvskärmslöningar på ett mycket effektivt sätt.

R

Arbetsgrupper samlade

Möblera så att medarbetare som har behov av att kommunicera med varandra sitter samlat i grupper. Då minskar onödig samtalsspridning mellan olika ytor i kontoret. Mellan arbetsgrupper kan du med fördel installera höga och breda konfigurationer av golvskärmar.

R

Riktiga headsets till telefoner

Arbetar dina kollegor mycket med telefonen som verktyg?

Då ska du se till att dom har head-sets av god kvalitet! Det betyder dubbla lurar och bullerdämpande bom-mikrofon. Då kommer medarbetaren både höra och höras bättre i telefonsamtalet. Och kan samtidigt tala med lägre styrka och därmed minska störning för övriga medarbetare.

R

Tyst kupé - inte bara på tåg

Tänk på att du faktiskt har möjlighet att skapa tysta kupéer – som man kan boka på tåg nuförtiden. Dit kan medarbetare gå för att arbeta med verkligt koncentrationskrävande arbetsuppgifter.

Vill du också få hjälp med akustiken på din arbetsplats?

Hör av dig – Vi är bara ett samtal bort.

Kontaktuppgifter

Rörstrandsgatan 21, 113 41 Stockholm